14 Ocak 2014 Salı

ÇOK DİKKAT ETMENİZ GEREKEN DURUMLAR

- Kapınızın zilini çalan kimseye kapı merceğinden bakmadan açmayın. Kim olduğunu sorun. 
- Evinize seyyar satıcı, dilenci, bohçacı, temizlikçi ve çeşitli bahaneler ile girmek isteyen şahısları almayın.
- Kapınıza gelen satıcılardan özellikle de pahalı birşey satıyorlarsa sakın birşey almayın. Size satmak istedikleri malın uygun fiyatta ve kaliteli olduğunu ve o malı başka bir yerde uygun fiyatta bulamayacağınızı söyleyebilirler. Buna rağmen yinede almayın. Eğer satıcının satmış olduğu mal lazım olabilecek birşeyiniz ise kendiniz gidip başka yerden alın.
- Kapınıza gelen kişi polis, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp polis merkezi veya şirketlerin merkezine telefon ederek kimlikleri teyit ettirin ve emin olun. Sakın size verdiği numaraları arayarak teyit etmeye çalışmayın, bu bir komplo olabilir. Kendi ajandanızdaki numaraları kullanın, ayrıca siz telefon ederken yabancının dışarda beklemesine ve kapınızın kapalı olmasına dikkat edin.
- Apartman dahilinde komşunuza dahi gitseniz kapınızı kilitleyin.
- Eğer binanızda kendi evinizle apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise ( mevcut değil ise taktırın ) zilinizi çalıp makul olmayan bir sebeple içeri girmek isteyen yabancılara kapıyı açmayın. Aynı şekilde zilinize yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar için de kapınızı açmayın.
- Balkon kapısı ve pencerelerinin sağlam demir parmaklıklı olmasına dikkat edin.
- Kapılarda çift kilit bulundurulmasına ve geceleri kapı arkalarındaki emniyet zincirinin takılı olmasına dikkat edin.
- Evinizin dış kapısından bir anda su sızmaya başlarsa hemen kapınızı açmayın. Kapı dürbününden kontrol edin. Kimse göremez yada yabancı birisini gördüyseniz 155 e haber verin.
- Çocuğunuzu başıboş bırakmayın. Nereye gittiğine kimle arkadaşlık ettiğine dikkat edin. Her yerde her türlü insan olabilmektedir. Kötü niyetli kimseler çocuğa kötü maddeler verebilir ve çocuk kaçırma girişiminde bulunabilir.
- Bebeğinizi ya da küçük yaştaki çocuğunuzu kısa süreliğine de olsa sakın arabada bırakmayın.
- Dışardayken küçük yaştaki çocuğunuzun elinden tutun ve bırakmayın. Eğer birden fazla çocuğunuz varsa ve dışardayken yanınızdalarsa onlara dikkat edin. Çocuklar aniden herhangi bir yere doğru hızlı koşabilir ve sonrasında onlara araba çarpabilir ya da bir yerden düşebilirler. Çocuklarınız her zaman kontrolünüzde olsun.
- Arabanıza para, altın, telefon, kimlik, pasaport vs. bırakmayın. Nereye giderseniz gidin önemli eşyalarınızın nerede olduğuna dikkat edin.
- Arabanız varsa mutlaka alarm taktırın.
- Şehirlerarası yolculuklarda tanımadığınız kişilerden ambalajlı da olsa, meyve, sigara, içecek ikramlarında dikkatli olun. Sonu büyük çaplı gaspla sonuçlanabilir. Örneğin yanınızdaki şahıs, pakette kremalı bisküvinin içine uyuşturucu enjekte ederek iyi niyetinizi suistimal edebilir.
- Cami şadırvanlarında abdest almak için, ya da içerde namaz kılarken askıya astığınız ceket ve benzeri giysilerinizin cebinde paranızı ve cüzdanınızı bırakmayın.
- Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde hâla evin anahtarlarının olması ihtimaline karşın mutlaka kilitleri değiştirin.
- Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanın. Böylelikle yabancı biri o adreste bir kadının mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlayamayacaktır.

TELEFON DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT EDİN

- Dolandırıcılar, bilgisayar programı yardımıyla 155 polis imdat hattından arıyormuş izlenimi vererek, rastgele seçtikleri kişileri arıyor. Aradıkları kişiye telsiz sesi duyurup olayı inandırıcı kılma izlenimi veriyor. Çok inandırıcı tarzda ve cümlelerle konuşabiliyor. Birisi sizi telefonla arayıp kendisinin polis veya savcı olduğunu söyleyip bir hesaba para yatırmanız gerektiğini veya bir yere gidip oraya para veya altın götürmenizi söylerse sakın dediğini yapmayın. Unutmayın ki hiçbir polis ve savcı telefondan işlem yapmaz.
- Dolandırıcılar kendilerini banka yetkilisi ya da başka yetkili olarak tanıtıp sizi kendisine inandırmak için hakkınızdaki bazı bilgileri doğru olarak size söyleyebilir, çok inandırıcı tarz ve cümlelerle konuşup kredi kartı bilgilerinizi almak isteyebilirler. Telefondan hiç kimseye kredi kartı bilgilerinizi vermeyin. Kredi kartı bilgilerinizi internete yazmayın.

İŞ YERİNDE HIRSIZLIK OLAYLARINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

- İşyerlerinin kapılarına kilit takılması ve camlarının kepenk ve demir parmaklık ile muhafaza altına alınmasına dikkat edilmelidir.
- Geceleri çelik de olsa kasanızda kesinlikle para, çek, ziynet eşyası bırakmayın.
- İşe yeni alacağınız şahsın geçmişi ile ilgili bilgi toplayın, mümkünse referanslı şahısları işe alın.
- İş yerinizde bulunan çelik kasanın anahtarını mutlaka üzerinizde taşıyın.
- İş yerinizden kısa süreli ayrılsanız dahi mutlaka kapınızı kilitleyin veya güvenilir bir tanıdığınıza bırakın.
- İş yerinize imkanınız varsa alarm sistemi taktırın.
- Değişik meslek adları vererek sizden yüksek miktarda taksitle alışveriş yapan şahıslara karşı dikkatli olun.

LÜTFEN AİLENİZİ VE DOSTLARINIZI BİLGİLENDİRİN. BU HATIRLATMALARI UNUTMAYIN. TEDBİR BİZDEN TAKDİR YÜCE ALLAH'TANDIR.