14 Ocak 2014 Salı

ÇOCUK EĞİTİMİ

 
                                         ÇOCUKLA NASIL KONUŞULMALIDIR?

Çocuğa en tehlikeli konulardan biri ise çocuğa çocuk olduğunu hissettiren konuşmadır. Yani orda çocuk delirir ve dengesi bozulur. Çünkü kendine değer verilmediğini ve adam yerine koyulmadığını anlar. Çünkü çocuk yerine koymak çocuk için çok kızdırıcı ve çok anormal bir harekettir. Yani bu durum çocuğun kısmen hoşuna gidebilir ama kafasının bozulmasına da neden olur. Yani muhakeme ve yargısı bozulur. Artık sorumsuzluğu esas alır. Sorumluluk duygusunu kaldırır. Her şeyi karşı tarafa yüklemeye başlar. Çok şahsiyetli bir tavırla, onunda şahsiyetli olduğunu çocuğa hissettirerek konuşmak gerekir.
Çocuk terbiyesinde en dikkat edilmesi gereken konu çocuğa saygı duymak ve ona değer vermektir. Çocuğa çok akılcı, sevecen ve Allah aşkıyla yaklaşmak gerekir. Son derece candan olmak gerekir. Büyük yaştaki bir insana nasıl davranılıyorsa çocuğa da o şekilde davranılması gerekir. Yani çocuğa hürmet edilmesi, ona saygıyla ve akıllı konuşulması gerekir.


               ÇOCUĞA İYİ VE KÖTÜ ŞEYLERİN NELER OLDUĞU ANLATILMALIDIR

Çocuk ile baş başa konuşmak çok önemlidir. Baş başa konuşurken çocuğun gönlünün hoşnut olabileceği bir ortam yani çocuğun sıkılacağı bir yer olmaması gerekir. Çocuğun hoşuna gideceği bir yemek yediği esnada da konuşmak iyi olur. Bu durum çocuğun nefsi gerilime düşmesi durumunu önler. Yani çocuğun nefsini rahatlatmak gerekir. Ondan sonra çok akıllı olarak dünyadaki güzelliklerin Allah tarafından yaratıldığını çok kapsamlı anlatmalıyız. Fakat dünyadaki kötülüklerinde olduğunu anlatmak gerekir. Yani bir istenecek bir de kaçınılacak şeylerin olması gibi ikiye ayırmak gerekir. Çocuğa elektrikli aletlerin, suyun, kötü insanların, yüksek yerlerin veya balkonun ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmalıyız. Çocuğa konuyla ilgili bazı film sahneleri ve gazete haberleri gösterilebilir. Bunlar ise tehlikeye karşı dikkat çekmek için çocuğa anlatılır. Çünkü çocuklarda resim hafızası güçlüdür. Onun için görüntü hafızasını iyi kullanmak gerekir.
Balkonun kenarına gidip balkonun tehlikeli olduğu çocuğa gösterildiğinde çocukta bu riski görmüş olur. Çocuklara iyi insanları tanımayı öğretmeliyiz. İyi insanı anlatırken de çocuğa Allah'tan bahseden, Allah'tan korkan, güzel huylu ve sevecen olarak öğretilmesi gerekir.
Her işe baş­larken besme­le çekmeyi, yerken ve içerken oturmayı, bitirdikten sonra da "Elhamdülillah" de­meyi çocuklara öğretmeliyiz. Çocuklara temiz olmayı, tırnakları kesmeyi, yemekten önce ve sonra elleri yıkamayı, tuvalet adabını ve temizliği öğretmeliyiz. Bunları anlatırken yumuşak bir dille anlatmalıyız.
Çocukları çöpleri sokaklara atmamaya alıştırmalıyız. Çocuklara yere tükürmemelerini söylemeliyiz. Çocukları kötü arkadaşlardan sakındırmak ve onları ba­şıboş bir şekilde sokaklarda dolaşmaktan korumalıyız. Çocuklara, komşulara karşı iyi davranmalarını, onlara eziyet etmemelerini anlatmalıyız. Çocuklara misafiri iyi karşılamalarını, onla­ra saygı göstererek hizmet etmelerini öğretmeliyiz.
Çocuklara sıradan bir şekilde yapma etme demek çok üstün körü durumu meydana getirir. Çocuk eğitimi çok yoğun dikkat gerektiren bir şeydir. Çok iyi dikkati teksif edip özenle anlatmak gerekir.



ÇOCUĞA GÜZEL ALIŞKANLIKLAR KAZANDIRMAK

Çocuğa aklın ne olduğunu, akılcılığın ne olduğu anlatılabilir. Çocuğa akıl ve olgunluk sevdirilebilir. Çocuk akıllı ve olgun olduğunda çocuğu mükafatlandırmak iyi olur. Mesela akıllı konuştuğunda mükafatlandırmak, akılcı bir seçim yaptığında mükafatlandırmak veya bir tehlikeye karşı tedbir aldığında küçük bir hediye ile mükafatlandırmak iyi olur. Mesela çocuğa sevdiği bir yiyecek veya oyuncak alınabilir. Çocuğun akıllı, kaliteli ve temiz olmasının her eyleminde onu mükafatlandırmak çocuğun bilinçaltında çok güçlü bir yapı meydana getirir. Dolayısıyla o çocuk bir süre sonra akıllı, kaliteli, temiz ve derli toplu olmaktan zevk almaya başlar. Ama buna da çok özenli bir dikkat gerekir.


ÇOCUĞA ASLA YAPILMAMASI GEREKENLER

Çocuğa sinirlenmemek çok önemlidir. Çocuğa kızmak, bağırmak çocuğa çok ters etki yapar. Bu durum çocuğun bilinçaltına oturur ve çocuk onu unutmayabilir. Böyle bir şeyden kesinlikle kaçınmak gerekir. Çocukları dövmek büyük rezalettir. Bu durumda çocuk kendine olan saygısını kaybeder. Çocukta çok olumsuz bir etki meydana gelir. Bu çok tehlikeli bir şeydir. Çocuklara daima şefkatle ve akılcı yaklaşmak gerekir.


ÇOCUĞA DİN ÖĞRETİLMELİDİR

Çocuğa dini öğretmek çok önemlidir. Din dünyanın en kaliteli insanının yaşadığı sistemdir. Dindar dünyanın en kaliteli insanıdır. Dindar insan en akıllı, en basiretli, en ferasetli, vicdanlı, makul düşünen, son derece güvenilir bir insandır. Din dünyayı en mükemmel şekilde kullanacağımız sistemdir. Din Allah’ın dünyayı nasıl kullanacağımıza dair anlattığı bir sanattır. Çocuğa din öğretilmezse çocuğun ruhu boşlukta kalır. Dünyayı kabus gibi görür. Annesinin, babasının ve kendisinin bir gün öleceğini düşünen bir çocuk ruh hastası olur. Fakat annesi ve babası ile cennette olacağını bilen bir çocuk ruhen ve bedenen çok sağlıklı ve zinde olur. Öbür türlü yıkım meydana getirir. Annesi ve babası ölen çocuğa artık bir daha annen ve baban asla gelmeyecek, yokluk oldu, boşluk oldu denilirse bu çocuk için yıkımdır. Kendisinin de bir gün öyle olacağını düşünürse bu durum çocuk için dehşet vericidir. Eğer çocuğa “bizleri Allah yaratmıştır, ahirette birlikte olacağız, cennette birlikte olacağız, annene ve babana en kısa zamanda sende kavuşacaksın” söylendiğinde o çocuğun ruhu rahatlık içinde olur, sevgisi devam eder ve içinde bir yıkım meydana gelmez. Çocuğa ölümden bahsederken şunları diyebiliriz: “Ölümde aynı rüyadan kalkacağımız gibi kalkacağız. Sen öldüğün an bende senin yanında olacağım.” Bunları çocuğa tam kavrayacağı şekilde anlatmak önemlidir. Eğer çocuğa samimi anlatılırsa Allah o çocuğun kalbine imanı yerleştirebilir. Allah küçükte olsa çocuklara hidayet verebilir. Çocuğa özenli bir ilgi gösterilmesi gerekir. Dolayısıyla din ruhun gıdasıdır. Din insanların zinde, neşeli, sıhhatli olmasını sağlayan ruhi bir ilaçtır. Allah bizi din ile mutlu olacak şekilde yaratmıştır. Din gittiğinde insanların sağlığı bozulur. İnsanların mutsuz olmasının nedeni de din eğitiminin yeterli yapılmamasıdır.


        ÇOCUKLAR ALLAH SEVGİSİ VE ALLAH KORKUSU İLE YETİŞTİRİLMELİDİR

Çocuğa Allah’ın onun için yarattığı güzel nimetleri anlatarak çocuğa Allah’ı sevdirmek önemlidir. Çocuğa “bak çikolatayı Allah yaratıyor, bu güzel elmaları Allah yaratıyor, bu elmanın çekirdeğindeki bütün elma ağacının detayları saklı, küçücük bir elma çekirdeğinde koskoca bir elma ağacı meydana geliyor, birçok dal veriyor, yüzlerce meyve veriyor, yüzlerce çiçek açıyor, bunlar ise sadece küçük bir çekirdekten meydana geliyor” diye anlatmak iyi olur. Allah’ın tavus kuşunu güzel yarattığını, kedideki sevimliliği ve kuşun renklerindeki güzelliği yarattığını çocuğa anlatabiliriz. Kelebeklerin kanatlarındaki simetriği gösterip çocuğa “bak çocuğum burada da bir yuvarlak var, aynısı burada da var, şeytan denilen bir varlık var ve o da bunun tam tersini söyler yani bunun tesadüf olduğunu söyler. Çocuğum bu hiç tesadüfen olur mu” diye mantık örgüsüyle aklını kullandırtarak Allah’ın varlığını ona iyice pekişecek şekilde anlatmak gerekir. Çocuklar bu şekilde eğitilirlerse ömür boyu dengeli, tutarlı ve çok güzel olurlar.
Çocuğa saygı duyulursa, değer verilirse, ona Allah sevdirilmişse, çocuğa Allah’ın koruması altında olduğu söylendiyse, Allah’ın cennet yarattığını, bizim yeniden hep beraber cennete gideceğimizi, annesi ve babasıyla cennette buluşacağı söylendiyse, kötülük yapanların Allah’ın cezalandırdığını ama cezasında da Allah’ın çok şefkatli olduğu söylendiyse o çocuk nur gibi olur. Dünya tatlısı olur. Elinden yüzünden muhabbet yayılır.
Çocuklara Allah sevgisi ve Allah korkusu verilmezse, şefkati, Allah’ı aşkla sevme öğretilmezse çocuk yarı deli gibi olur. Burda aile sevgisi ile Allah sevgisinin iyi ayırt etmek gerekir. Aile sevgisi yeterli değildir. Esas olan Kuran ve Allah sevgisidir. Allah sevgisi ve Allah korkusuyla yetişen insanlar güzel ahlaklı, dengeli ve tutarlı olurlar. Çocuk bizdeki samimi imanı görürse Allah çocuğun ruhunu sonuna kadar açar ve o çocuk bereketli olur. Gençliğin atacağı her adımı Allah’a hesap verme inancı içinde atmasını temin etmek ve bu şuur içinde yetiştirmek çok önemlidir.


ÇOCUĞA NAMAZ KILMAYI SEVDİRMELİYİZ

Eğitimin en güzel şekli, çocuğa tavsiye edilen halleri bizzat yaşamak ve ona canlı örnek olmaktır. Böyle yapıldığı takdirde çocuk, namazın tıpkı oturup kalkmak, yemek içmek gibi tabii bir hal olduğunu görür ve namaz kılmadığı zaman kendisinde bir eksiklik bulunduğunu anlar.
Çocuğu jimnastiğe alıştırıyor gibi namaza alıştırılmaz. Çocuğun namazı sadece jimnastik hareketlerinden ibaret olduğunu düşünmemesini sağlamak gerekir. Çocuklara namazın neden kılındığını, neden namaz kılması gerektiğini, içinden gelerek ve severek, manasını anlayarak bunu yaşadığını çocuğa göstermek gerekir. Çocuğa namaz kıldırmak alıştırmayla değil, inanç ve akılla olur. Çocuğa aklını ve iradesini kullandırtarak, namazın iyi ve güzel bir şey olduğunu, Allah’a ibadet ve kulluk olduğunu bilmesinin sevinci içinde yapmasını sağlamak gerekir.



            PEYGAMBER EFEN­Dİ­MİZ (SAV)'İN ÇOCUKLAR HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ

"Allah'tan korkun. Çocuklarınızın size itaatli olmalarını istediğiniz gibi siz de onların aralarında adaletle davranınız." (G. Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 1. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 13/10)
"Bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha üstün bir miras bırakamaz." (Kütüb-i Sitte, Muhtasarı Tercüme ve Şerhi, Prof. Dr. İbrahim Canan, 2. cilt, Akçağ Yayınları, Ankara, s.512)
"Çocuklarınıza ikram edin ve terbiyelerini güzel yapın..." (Kütüb-i Sitte, Muhtasarı Tercüme ve Şerhi, Prof. Dr. İbrahim Canan, 2. cilt, Akçağ Yayınları, Ankara, s.515)
"Çocuk sağını solundan ayıracak yaşa geldi mi, ona namaz kılmasını söyleyin." (Ebu Davud)